top of page
Yazarın fotoğrafıMivonci

Sivilce Nedir?

Cildin yağ bezlerinin tıkanması sonucunda oluşan cilt problemidir. Siyah noktalar (açık komedonlar), beyaz noktalar (kapalı komedonlar), papüller, püstüller, nodüller ve kistik sivilceler şeklinde görülür.


2. Sivilce Neden Çıkar?

  1. Yağ bezlerinin artması; özellikle ergenlik döneminde hormonların değişmesiyle vücut daha fazla yağ üretebilir ve bu yağla gözenekler tıkanabilir.

  2. Gözenek tıkanıklığı; cilt yüzeyinde kirlerin ve bakterilerin birikmesine sebep olur.

  3. Bakteriyel enfeksiyonlar; propionibacterium acnes adlı bakteri gözeneklerde çoğalarak sivilce oluşumuna sebep olur.

  4. Genetik faktörler; ailenizde sivilce sorunu varsa sizde de görülme olasılığı yüksektir.

  5. Diyet ve yaşam tarzı; bazı yiyeceklerin tüketimi sivilce riskini artırabilir. Stres, sigara içmek ve düzensiz uyu da sivilceleri tetikler.


3. Hangi bölgede sivilce neden çıkar?

Sivilceler genelde cildin yağlı bölgelerinde ve gözeneklerin daha yoğun olduğu bölgelerde oluşur. Sivilcelerin çıkma sebebi; yağ bezlerinin tıkanması ve iltihaplanmasıdır. Yüz, sırt, omuzlar, göğüs, boyun gibi bölgelerde daha çok sivilce oluşur. Sivilceler yaygın olarak yüzde görülür. Özellikle T bölgesinde. Sırt bölgesinde ise cildin daha kalın olması ve terleme sebebiyle gözenekler tıkanır ve sivilceye ortam hazırlar. Omuzlarda özellikle giysilerin cilde sürtünmesi ve terleme sivilce oluşumuna katkıda bulunur. Göğüs bölgesinde terleme, tıkanan gözenekler ve cilt teması ile sivilcelenme görülür. Boyun bölgesinde ise saç ürünlerinin ve parfümlerin cilde teması gözenekleri tıkayabilir ve bu da sivilcelenmeye sebep olur.


4. Sivilceyi Önlemek için Neler Yapılmalı?

Sivilce oluşumunu önlemek için düzenli ve doğru cilt bakım alışkanlıkları geliştirmelisiniz. Temizlik, hassas ürünler kullanma, makyaj temizliği, nemlendirme, su tüketimi, dengeli beslenme, kötü alışkanlıkları bırakma, stres yönetimi ve bir dermatoloğa danışma gibi önlemlerle sivilce oluşumunu en aza indirgeyebilirsiniz.


5. Sivilce Nasıl Geçer?

Hızlı bir şekilde sivilcelerden kurtulmak için doğru tedavi ve cilt bakımını uygulamanız gerekir. Benzoyl peroxide, salisilik asit veya glikolik asit içeren ürünler sivilce tedavisinde etkili olabilir. Aynı zamanda aloe vera, çay ağacı yağı ve lavanta yağı da cildinizi yatıştıracaktır. Ancak kişisel faktörlerin önemli ölçüde etkili olduğu bu gibi durumlar bir cilt uzmanına danışmak yararınıza olacaktır.


6. Sivilceler Sıkılmalı mı?

Sivilceleri sıkmak asla önerilmez. Sivilce sıkmak cildinize zarar verip iltihaplanmayı ve enfeksiyon riskini artırır. Ayrıca sivilceleriniz sıkarsanız leke ve izlerin oluşmasına sebebiyet verebilirsiniz. Sivilce tedavisinde sabırlı olmalısınız. Zaman içinde, özellikle doğru bir temizlik rutiniyle, sivilceler zaman içinde geçecektir.


7. Sivilceli Cilde Nasıl Bakım Yapılmalı?

Sivilceli ciltler hassas olabilir işte bu yüzden doğru ürünleri seçmeli ve doğru uygulamaları yapmalısınız. Sabah akşam cildinizi temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Aşırı sık temizlerseniz cildiniz kurur ve bu daha fazla yağ üretimine neden olabilir. Amma karmaşık değil mi? Sivilce tedavisi içeren ürünler kullanabilirsiniz. Hafif, su bazlı ve yağsız bir nemlendirici ile cildinizi yumuşatmalısınız. Böylelikle yağlanmanın da önüne geçmiş olursunuz. Güneş koruyucu kullanmak lekelenmenin ve izlerin oluşmasının önüne geçecektir. Yağsız ve mineral içerikli makyaj ürünlerini tercih etmelisiniz. İşte tüm bunlara dikkat ederek bir bakım rutini oluşturabilirsiniz.


8. Sivilce Lekesi Nedir?

Sivilce veya akne oluşumu sonrasında ciltte meydana gelen renk değişikliklerine sivilce lekesi denir. Sivilcelerin iltihaplı veya iltihapsız bir şekilde patlaması sonucu oluşan tahriş ve iltihaplanmadan sonra oluşur. Bu lekeler genellikle sivilce iyileştikten sonra koyu veya kırmızı renkte ortaya çıkarlar. Sivilce iltihaplı olduğunda, ciltte melamin üretimi artar ve bu da leke oluşturabilir. Bunlar pigmentasyon lekeleridir ve genellikle koyu renkte olurlar. Sivilce patlarken altındaki kan damarlarına zarar verebilir ve kapiller hasar oluşur. Bu da cildin kırmızı ve mor renkte lekelenmesine sebep olur. Sivilcenin etrafındaki iltihaplanma da ciltte kızarıklık ve lekelenmeye sebep olabilir.


9. Sivilce Hangi Durumlarda Leke Bırakır?

Sivilcelerin leke bırakma eğilimi bazı durumlarda daha sık ortaya çıkar; sık sık sivilce patlatma veya sıkma, derin ve iltihaplı sivilceler, hassas cilt dokusu, cilt tipi ve rengi, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma, yanlış bakım ürünleri kullanmak ve yanlış tedavi gibi durumlarda sivilceler daha fazla leke bırakabilir. Sivilceler her cilt tipinde farklı şekilde tepki verebilir. Bu yüzden leke oluşumu da kişiden kişiye değişir.


10. Sivilce Lekeleri Nasıl Geçer?

Sivilce lekeleri zamanla solabilir. Sivilce lekelerini gidermek için bazı yöntemler uygulanabilir; güneş kremleri kullanma, kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, topikal tedaviler, doğal ürünler, lazer tedaviler bunlardan bazılarıdır. Bunlardan birkaç tanesini açıklayacak olursak; topikal tedaviler, eczanelerde ve kozmetik mağazalarda satılan sivilce lekelerini hafifletmeye yarayan ürünler bulabilirsiniz. Retinoid kremler, alfa hidroksi asit(AHA) veya beta hidroksi asit (BHA) içeren ürünler gibi leke giderici ürünleri deneyebilirsiniz. Kimyasal peelingler cilt yüzeyindeki ölü hücreleri temizleyip lekeleri hafifletir ancak bunu mutlaka bir dermatoloğa yaptırmalısınız.


11. Evde Sivilce Lekeleri Nasıl Geçirilir?

Evde doğal yöntemlerle sivilce lekelerinizi hafifletebilirsiniz. Ancak doğal yöntemlerin etkileri kişiden kişiye değişebilir bu yüzden dikkatli ve sabırlı olmalısınız. Çay ağacı yağı, aloe vera jeli, elma sirkesi, limon suyu, bal maskesi, papatya çayı ve cilt bakım yağları ile sivilce lekelerinizi tedavi edebilirsiniz. Aloe vera jeli; cildinizi yatıştırır ve sivilce lekelerinin görünümünü hafifletir. Saf şekilde veya bu jeli içeren ürünleri kullanabilirsiniz. Çay ağacı yağı; doğal antiseptik özelliklere sahiptir sadece leke olan bölgelere uygulayabilirsiniz. Taşıyıcı bir yağ ile seyreltip cilde uygulamakta fayda var. Elma sirkesi; cildin pH dengesini düzeltip lekelerin görünümünü azaltabilir. fakat cildi kurutma riskine karşı suyla seyreltmek iyi olacaktır. Limon suyu; ciltteki koyu lekelerin görünümünü hafifletir. Ancak limon suyu cildi hassaslaştırabilir, bu yüzden seyreltip ve sadece gece kullanmalısınız. Bal maskesi; cildinizi yatıştırır. Bir çay kaşığı balı cildinizde on on beş dakika beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. Papatya çayı; cildinizi yatıştırır ve leke görünümünü azaltır. Soğuyan papatya çayı ile cildinizi nazikçe silerek uygulayabilirsiniz. Zeytinyağı, jojoba yağı veya gül yağı gibi cilt bakım yağları ile cildinizi nemlendirip leke görünümünü hafifletebilirsiniz. Her zamanki gibi yama testi yapmayı unutmuyorsunuz değil mi? Tüm bunlara rağmen lekeleriniz geçmiyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page